Op dit moment zetten de Buurtsportcoaches zich door middel van de hieronder weergegeven sportstimuleringsprogramma’s en activiteiten in voor kinderen & jeugd. Voor meer informatie over deze projecten kunt u contact  opnemen met Paulien Verheij of Geke Schuurman.

 

De Verenigers - Unieke Sporten

Het programma De Verenigers richt zich op kinderen van 6 t/m 14 jaar die om een bepaalde reden niet sporten bij een sportaanbieder. Hiervoor worden er diverse sportstimuleringsactiviteiten georganiseerd en is er individuele ondersteuning mogelijk. Het doel hiervan is dat kinderen een sportactiviteit kunnen vinden die aansluit bij de interessewereld. 

- Beweegmakelaar: Ga samen met de buurtsportcoach op zoek naar een passend (aangepast) sportaanbod voor uw kind. We zijn aan het werk om het Unieke Sportaanbod beter in beeld te brengen. Deze informatie willen we o.a. ondersteunen met foto en beeldmateriaal om iedereen zo goed mogelijk te kunnen helpen.
- 'Kies je Unieke Sport': Wij werken samen met Achterhoek in Beweging vanuit de Oude IJsselstreek mee aan het mooie initatief 'Kies je Unieke Sport'. Op deze maanier kunnen mensen met een beperking in april en mei een korte sportcursus volgen, om op een laagdrempelige manier om te ontdekken wat ze leuk vinden! Mocht u een boekje hierover ontvangen hebben en graag wat extra ondersteuning willen, dan denkt de buurtsportcoach gaat met je mee. Meer informatie vanuit Achterhoek in Beweging is hier te vinden.
Locale initiatieven: Ook met sportaanbieders bekijken wij wat de moelijkheden zijn m.b.t. tot het opzetten of behouden van een Uniek Sportaanbod.

29 maart: 1e editie Sportcafé Uniek Sporten Oude IJsselstreek!

Helpgewoon Buurtsport organiseert in samenwerking met Achterhoek in Beweging, Atletico’73 en AutismeAandacht op vrijdag 29 maart het 1e sportcafé Uniek Sporten Oude IJsselstreek. Tijdens de sportcafé-bijeenkomsten wordt telkens een ander onderwerp onder de aandacht gebracht. Het sportcafé is dan ook een ideale gelegenheid om uw kennis te vergroten en ervaringen te delen met andere betrokkenen. Tijdens deze avond krijgt u een kijkje in de keuken van Atletico’73 en delen Jan Jolink en Ceril Katuin hun kennis met u.
Voor wie? Deze avond is bedoeld voor trainers, begeleiders, bestuurders, vrijwilligers en studenten die te maken hebben met sporten met mensen met een beperking. Er zijn aan deze bijeenkomst geen kosten verbonden alleen de consumpties zijn voor eigen rekening Klik hier voor de volledige uitnodiging. Aanmelden is wel verplicht.
Tijdstip & locatie: Het sportcafé vindt plaats op vrijdag 29 maart 2019 van 17.40 uur tot 20.30 uur bij Atletico’73 in Ulft.

Sjors Sportief & Creatief

Logo Sjors Sportief en Creatief

Begin oktober hebben alle basisschoolkinderen hetSjorsboekje met allerlei te gekke activiteiten die de sport- en cultuuraanbieders in het schooljaar van 2018-2019 aanbieden. Kinderen uit het basisonderwijs krijgen op deze manier de kans om tijdens het gehele schooljaar introductielessen te kunnen volgen bij de sport- en cultuuraanbieders uit de Oude IJsselstreek. Kijk voor het aanbod op de website van Sjors Sportief & Creatief.

Vanaf 1 oktober 2018 kunnen kinderen zich via Sjors Sportief & Creatief inschrijven voor sportieve en creatieve activiteiten. Begin november waren er al 452 aanmeldingen vanuit 198 verschillende kinderen, waarvan 54 kinderen nog niet geen lid zijn bij een aanbieder en hiervan hebben 43 kinderen voor een sportactiviteit gekozen. Kortom; mooie resultaten met dank aan alle aanbieders! 

Let op: voor verschillende activiteiten (o.a. Sportmix en Sportinstuiven) die de buurtsportcoaches organiseren dien je je ook aan te melden via Sjors Sportief & Creatief. Deze activiteiten staan ook in de agenda vermeldt.

Sport, spel & plezier tijdens de vakanties

In iedere schoolvakantie organiseren de buurtsportcoaches sportinstuiven. Kom ook en sport gezellig met ons mee! Deelname is gratis, trek wel sportieve kleren & schone gymschoenen aan. De tijden zijn iedere keer het zelfde, groep 3 t/m 5  van 13:30 tot 14:30 uur en groep 6 t/m 8 van 14:45 tot 15:45 uur.

- Varsseveld (van Pallandthal): 22 okt., 2 jan., 6 mrt., en 1 mei.
- Terborg/Silvolde (Laco Sporthal): 23 okt., 4 jan., 5 mrt., en 30 april.
- Gendringen/Ulft (Sporthal IJsswelweide): 25 okt., 3 jan., 7 mrt., en 2 mei.
*Let op: in de meivakantie is het buiten op het veld naast de sporthal.
 

Jeugdfonds Sport & Cultuur

Jeugdfonds Sport en CultuurKan uw kind (4 t/m 18 jaar) om financiële redenen geen lid worden van een sport- of cultuuraanbieder? Dan kunnen wij u helpen! Neem contact met ons op en vertel ons waarom er gebruik gemaakt moet worden van Jeugdfonds Sport en Cultuur. In overleg met u dient de buurtsportcoach daarna de aanvraag in. Zodra de aanvraag is goedgekeurd, ontvangt de sport- of cultuuraanbieder het bedrag voor de contributie of ontvangt u een waardebon om sport attributen/kleding te kopen bij een aangesloten winkel.

 

Sportaanbod op basisscholen en BSO’s

Op verschillende basisscholen en BSO’s zijn wij jaarlijks aanwezig met onze Pauzespelen, het naschoolse sportaanbod (Sportmix), clinics en/of sportdagen. Onze planning voor de rest van dit schooljaar is te vinden in onze agenda.

Pauzespelen & Sportmix

Op iedere school zijn we dit schooljaar tijdens een periode van 5 weken aanwezig voor de Pauzespelen of voor de Sportmix. Tijdens de Pauzespelen leeft de buurtsportcoach de kindere iedere week weer een ander spel. Alle spellen zijn te spelen met weinig tot geen materialen, zodat het voor de kinderen eenvoudig is om het spel later ook zelf te spelen. Tijdens de Sportmix krijgen kinderen na schooltijd de kans om kennis te maken met diverse sporten. Deze sporten werden op een recreatieve manier gegeven, omdat het op een positieve manier kennis maken met hierin belangrijker is dan het aanleren van technieken. Voor de Pauzespelen is opgeven niet nodig, voor de Sportmix kan dit wel via Sjors Sportief & Creatief.

Ketenaanpak Gezonde Jeugd

De ketenaanpak overgewicht jeugd richt zich op het in een vroeg stadium signaleren van overgewicht, kinderen en hun ouders adviseren, ondersteunen en begeleiden, zodat zij direct de juiste plek vinden en de zorg krijgen die aansluit op hun behoeften en mogelijkheden. Hieruit is Slimmer kids ontstaan.

Een gratis Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) waarbij wij ons gaan bezighouden met bewegen, voeding en gedrag samen met het kind en de ouders. Het doel is om een gezonde leefstijl te ontwikkelen met voldoende beweging en juiste voeding waarbij kinderen een verhoging van de kwaliteit van leven ervaren. Het programma bestaat uit beweeglessen en informatie lessen verzorgd door professionals (kinderoefentherapeut, diëtist en psycholoog). In het tweede deel (2019) zullen gastlessen bij sportverenigingen georganiseerd worden om de stap naar bewegen op langere termijn te kunnen waarborgen, met behulp van de buurtsportcoach. 

Om in aanmerking te komen voor deelname aan Slimmer Kids moeten de deelnemers een leeftijd hebben van 6 tot en met 12 jaar en moeten zij een (te) hoge BMI-waarde hebben. BMI is de afkorting van Body Mass Index, dit is een index voor het gewicht in verhouding tot de lichaamslengte. Via de QR-code of onderstaande link van het Voedingscentrum kan de BMI berekend worden en kan gekeken worden of deelname mogelijk is.

QR-Code


Koningsspelen

de koningsspelen is in het leven geroepen door onze Koning Willem-Alexander. Hij is een echte sportliefhebber en blijft het sporten van de jeugd actief stimuleren, omdat het erg belangrijk is voor hun lichamelijke en sociale ontwikkeling. Wij willen hierbij ons steentje bijdragen en kunnen het basisonderwijs ondersteunen met de organisatie.

Nationale Sportweek

Ieder jaar ondersteunen de buurtsportcoaches het landelijke initiatief van de Nationale Sportweek. Het is een week waarin verenigingen hun deuren openzetten en inwoners (van jong tot uit) de kans krijgen om diverse sporten uit te proberen. In 2019 vindt de Nationale Sportweek plaats van 15 t/m 29 september. 

Sport jij ook?

In 2017 heeft onze collega Dennis Kock, tijdens zijn stageperiode, het project ‘’Sport jij ook?’’ opgezet. Tijdens dit project zijn vragenlijsten afgenomen op een basisschool in groep 5,6 en 7 om er achter te komen welke kinderen wel/niet sporten, met het uiteindelijke doel om alle kinderen aan het sporten te krijgen. In 2018 heeft dit project een gevolg gekregen door stagiaires Josse en Lisa, die op 12 basisscholen in de regio Oude IJsselstreek het project hebben gedraaid. 

 

Ook op FacebookInstagram en Twitter laten wij regelmatig zien waar wij mee bezig zijn, volg ons en blijf op de hoogte! Daarnaast kunt u zich ook aanmelden voor onze nieuwsbrief, deze versturen wij zes keer per jaar.