Wij werken graag samen met de basisscholenaan een gezonde jeugd. Op deze pagina kunt u lezen wat wij voor uw basisschool kunnen betekenen. Daarnaast mag u bij (hulp)vragen ook contact met ons opnemen zodat wij samen kunnen kijken welke ondersteuning wij kunnen bieden. 

Activiteiten op het schoolplein

Tijdens het schooljaar 2018-2019 zijn wij bij alle scholen geweest voor Pauzespelen of Sportmix. Ook tijdens het schooljaar 2019-2020 willen we weer sportstimuleringsactiviteiten verzorgen. Meer informatie hierover volgt nog.

Koningsspelen

Logo KoningsspelenAls pilot werken wij dit jaar aan één Koningsspelen voor meerdere scholen op één locatie georganiseerd. Dit is succesvol verlopen en nu gaan we kijken of we dit kunnen uitbreiden en welicht in de toekomst op meerder locaties kunnen bundelen. Omdat het ons niet lukt om de Koningsspelen voor alle scholen uit de Oude IJsselstreek te organiseren, kijken wij per hulpvraag graag welke ondersteuning wij kunnen bieden in de voorbereiding en/of tijdens de uitvoering.

Nationale Sportweek 20-29 sept. 2019

Logo Nationale SportweekOok dit jaar is er weer een beweegchallage in de vorm van een energizer. Alle scholen ontvangen informatie over deze challanges met bijbehorende filmpjes. Iedere dag kiest de juf/meester een geschikt moment om met de leerlingen de challange van die dag uit te voeren. Op deze manier staat het belang van bewegen iedere dag even op een leuke en actieve manier in de spotlight. Het programma voor de Nationale Sportweek vindt u hier.

Nijntje Beweegdiploma

Logo nijntje BeweegdiplomaHet nijntje Beweegdiploma, een erkende interventie, is een serie beweeglessen waarin het kind wekelijks speelplezier heeft en op hetzelfde moment alle essentiĆ«le basisvormen van bewegen leert. Helpgewoon Buurtsport kan deze beweeglessen aanbieden. Onze gecertificeerde buurtsportcoach Paulien kan het nijntje Beweegdiploma aanbieden binnen jouw, kinderopvang locatie of op school. 

Balans houden, snel reageren en je kunnen concentreren. Een paar aspecten die je het beste al op jonge leeftijd kan leren. Tijdens de lessen van het nijntje Beweegdiploma komen al deze onderdelen terug. Het nijntje Beweegdiploma is daarom de basis voor de rest van je leven!

Een basisschool of kinderopvang kan aangeven of zij het nijntje beweegdiploma willen laten verzorgen door Helpgewoon Buurtsport. Er zijn twee beweegdiploma’s die gehaald kunnen worden in de leeftijdsperiode 2-6 jaar. Voor meer informatie en de kosten kunt u met onze buurtsportcoach Paulien contact opnemen via p.verheij@helpgewoon.nl.

Sjors Sportief & Creatief

Logo Sjors Sportief & CreatiefVanaf 25 september worden de kleurrijke Sjors boekjes op alle scholen in Oude-sselstreek verspreid. Van de leerkrachten wordt verwacht dat ze bij het uitdelen van de boekjes goed uitleggen wat kinderen hiermee kunnen doen. Vanaf maandag 30 september om 15:00 uur starten de inschrijvingen op www.sjorssportief.nl. Aandacht voor deze kick-off vanuit de scholen wordt gewaardeerd. Daarnaast worden er 1 à 2 kee per jaar flyers afgeleverd die de kinderen mee naar huis kunnen nemen. Voldoende aandacht voor dit initiatief heeft namelijk invloed op het slagen.
Bekijk hier de online versie van Sjors Sportief & Creatief 2019.

 

Vakleerkracht bewegingsonderwijs voor alle basisscholen

Bewegen is gezond. Voldoende bewegen is daarom belangrijk voor iedereen. Voor kinderen geldt dit in het bijzonder. Allereerst om gezond en fit te blijven, maar ook voor hun ontwikkeling. Via beweging en sport leren zij zich motorisch te ontwikkelen, vaardigheden te ontwikkelen als samenwerken en het omgaan met winst en verlies, respect hebben voor elkaar, omgaan met beperkingen, grenzen verleggen en houden aan regels. Daarbij vergroot bewegen de gezondheid en helpt het om risico op overgewicht te verlagen en ziekten op latere leeftijd te voorkomen. Tot slot toont onderzoek aan dat kinderen betere leerprestaties hebben als ze meer en beter gymles krijgen. Al met al heeft het voldoende bewegen dus een heleboel positieve effecten voor kinderen.

Om mee te werken om de werkdruk te verlagen voor groepsleerkrachten bieden wij scholen een vakleerkracht bewegingsonderwijs voor een aantal uren per week in overleg met de desbetreffende school. Deze vakleerkracht is bij Helpgewoon Buurtsport in dienst en zal zijn/haar werkzaamheden geheel of gedeeltelijk in het basisonderwijs uitvoeren.

De uitvoering via Helpgewoon Buurtsport zal geschieden via een ALO gediplomeerde vakleerkracht bewegingsonderwijs.

Voordelen van deze aanpak

  • De school hoeft geen vakleerkracht aan te stellen;
  • Het werknemerschap ligt bij Helpgewoon Buurtsport;
  • Ook voor een klein aantal uren per week heeft u toch de mogelijkheid om kwalitatief goed         bewegingsonderwijs aan te bieden.
  • De groepsleerkracht hoeft niet aanwezig te zijn tijdens de lessen bewegingsonderwijs en heeft hierdoor meer tijd voor andere taken;
  • De vakleerkracht signaleert problemen als: motorische achterstanden, overgewicht en pestgedrag en pakt dit aan;
  • Extra sport- en beweegactiviteiten als pauzespelen en naschoolsportaanbod zijn in overleg ook mogelijk;
  • De vakleerkracht heeft nauw contact met de buurtsportcoaches van Helpgewoon Buurtsport, waardoor verwijzing naar sport- en beweegprogramma’s eenvoudig mogelijk is.
  • De vakleerkracht is ook Intermediair van het Jeugdfonds sport en cultuur.

Nieuws en socialmedia Helpgewoon BuurtsportOp FacebookInstagram en Twitter laten wij regelmatig zien waar wij mee bezig zijn. Daarnaast is aanmelden voor onze nieuwsbrief, die wij zes keer per jaar versturen, ook een goed idee.