Hieronder staat het aanbod voor het schooljaar 2022-2023. Deze initiatieven zijn ontwikkeld voor de basisschool leerlingen, ter bevordering van een gezonde jeugd. Het bevat algemene initiatieven en maatwerk, waarbij er per school wordt afgestemd wat er wel of niet wordt ingezet.
Vanuit een hulpvraag en het Lokaal Sportakkoord zijn we in 2022 gestart met een nieuw fietsplan in Terborg. Hierbij wordt er gedurende het gehele jaar op verschillende manieren aandacht besteed aan het belang van fietsen en de fietsvaardigheden. Dit bestaat o.a. uit: monitoring, enquête onder ouders, loopfietsles, observeren van het verkeer, fietslessen, dode hoek lessen en nieuwsbrieven.
De opgedane kennis willen we dit jaar zo vormgeven dat alle scholen er gebruik van kunnen maken.
Als er gesignaleerd wordt dat er financiƫle problemen zijn en de school zelf geen intermediair heeft, dan kunnen de buurtsportcoach en cultuurcoach helpen. Samen met de ouder/verzorger van het kind dienen zij een aanvraag in bij het Jeugdfonds. Vaak is binnen een week al duidelijk of de contributie (en eventueel de benodigde sportspullen) door het fonds betaald wordt.
Op vrijdag 21 april 2023 zijn er de landelijke Koningsspelen (er zijn ook scholen die voor een andere datum kiezen). Op sportpark de IJsselweide organiseren wij samen met het Graafschap College een gezamenlijke dag voor drie basisscholen. Verder bekijken wij per hulpvraag waar onze wij ondersteuning kunnen bieden, in de voorbereiding en/of uitvoering.
Daarnaast helpen de vakdocenten en de buurtsportcoach ook bij de organisatie van diverse sportdagen. Hierbij wordt ook de samenwerking gezocht met studenten van het Graafschap College Sport & Bewegen.
Aankomend schooljaar maken 10 basisscholen gebruik van de MQ-Scan, die met onze ondersteuning wordt uitgevoerd. Op basis van de resultaten worden de Gym Extra lessen ingepland. Dit vervolgaanbod, bestaande uit 6 à 8 lessen, zorgt ervoor dat kinderen in een klein groepje onder begeleiding van onze vakdocent extra kunnen oefenen. Dit bevorderd het zelfvertrouwen, de motorische vaardigheden en zorgt voor veel beweeg plezier.
Vakdocent: “Je ziet dat bij kinderen die het eng vinden om van een verhoogd vlak naar beneden te springen, tijdens deze lessen de ruimte krijgen om hun eigen grenzen op te zoeken en deze ook te benutten. Ze beginnen laag in het wandrek, want dat durven ze, maar uiteindelijk durven ze toch steeds hoger te klimmen en naar beneden te springen. Het ervaren van vertrouwen in eigen kunnen is ontzettend belangrijk, het brengt deze kinderen verder in de motorische vaardigheden. Daarnaast staat natuurlijk altijd het plezier centraal. Zo gaf leerling 'x' tijdens de vragenlijst aan dat ze gym op school heel erg stom vindt, maar ze gaf aan het einde van de pilot aan dat ze Gym Extra erg leuk vond.”
Voorafgaand aan de Nationale Sportweek ontvangen alle scholen per mail een beweegchallenge met bijbehorende fimpjes. Deze challenge kan tijdens de NSW eenvoudig worden uitgevoerd in de klas en zorgt voor een extra beweegmoment tijdens de dag. Daarnaast kunnen scholen zelf aangeven of ze gebruik willen maken van het extra beweegmoment op het schoolplein, verzorgd door de buurtsportcoach.
Het Nijntje Beweegdiploma is een erkende interventie dat bestaat uit een serie beweeglessen waarin het kind (2-6 jaar) spelenderwijs en met veel plezier de essentiƫle basisvormen van bewegen leert. Balans houden, snel reageren en concentreren, zijn een paar aspecten die je het beste al op jonge leeftijd kan leren. Tijdens deze lessen komen allle essentiele onderdelen aan bod, waardoor het kind een belangrijke motorische basis legt voor de rest van zijn/haar leven!
Een basisschool of kinderopvang kan meer informatie over de mogelijkheden en de kosten van deze lessenreeks, bestaande uit 20 lessen, aanvragen bij onze gecertificeerde buurtsportcoach Paulien.
Dit schooljaar hanteren we weer dezelfde planning. In mei/juni start de tekenwedstrijd en in september volgen de boekjes. Deze boekjes mogen tijdens de Nationale Sportweek worden uitgedeeld en bij iedere school zit er weer een gouden ticket verstopt tussen de boekejs. Vervolgens volgt er rond februari weer een flyer.
Alle activiteiten zijn te vinden op www.actiefinoudeijsselstreek.nl
De school selecteert 6 à 8 leerlingen uit groep 7 en/of 8 die door de buurtsportcoach worden opgeleid tot Speelpleincoach. Deze opleiding duurt 8 weken en hierbij leren ze een pauzespel te begeleiden. Na de opleiding zijn zij samen verantwoordelijk om 1x per week een pauzespel te verzorgen en hiervoor krijgen ze een eigen materialenbox. Dit initiatief is ter bevordering van de creativiteit en het samenspelen op het schoolplein. En het is natuurlijk erg leerzaam voor de Speelpleincoaches.
Leerkracht: “Ook dit schooljaar doen er wekelijks weer een grote groep kinderen mee aan het spel van de speelpleincoaches.”
Leerkracht: “Het is een prettige samenwerking en bij vragen weten we je natuurlijk te vinden.”
Wij geloven in de meerwaarde van een gediplomeerd vakdocent voor de gymlessen, want een goede motorische ontwikkeling en plezier in bewegen heeft voor nu en later veel positieve effecten. Daarom zetten wij ons in om de scholen ook de mogelijkheid te bieden om de vakdocent via Helpgewoon Buurtsport aan te stellen.
Voordelen van deze aanpak
Directeur: "We zijn zeer tevreden over deze samenwerking en erg blij met onze vakdocent."
Heb jij, als inwoner, sportaanbieder, school of organisatie een hulpvraag of idee?
Laat het ons dan weten! Want wij werken graag vraaggericht samen.
»» Volg ons op Instagram en Facebook voor het laaste nieuws.