Op dit moment zetten de Buurtsportcoaches zich door middel van de hieronder weergegeven sportstimuleringsprogramma’s en activiteiten in voor volwassenen & senioren. Voor meer informatie over deze projecten kunt u contact opnemen met Larissa of Dennis.

De Beweegplanner

Op alle social media kanalen zie je nu allerlei beweegvormen voorbij komen, maar hierin missen wij de doelgroep ouderen en/of minder validen. Omdat het ook voor deze mensen heel belangrijk is om dagelijks te blijven bewegen, hebben wij een beweegplanner voor op de “koelkast” gemaakt. Onlangs is onze nieuwste versie online gekomen.

Download de nieuwste beweegplanner: aan de rechterkant van deze pagina is de beweegplanner te downloaden in JPG en PDF.

Ontvang de beweegplanner op papier: ken jij iemand of meerdere mensen die deze beweegplanner zeker moeten ontvangen? Stuur dan een mailtje naar buurtsport@helpgewoon.nl of bel naar Dennis op 06-12408220 of Larissa op 06-12408220. Wij hebben namelijk nog een stapel beweegplanners klaar liggen.

Help met de verspreiding: Dit initatief wordt ondersteund door de diverse (thuis)zorgorganisaties en maaltijdbezorgers in de Oude IJsselstreek, zij helpen ons met het verspreiden van de beweegplanner onder hun klanten. Natuurlijk kunnen wij nog wat hulp gebruiken, zodat we samen nog meer mensen in beweging kunnen houden.

Beweegmakelaar

Lukt het niet om een passende sport te vinden? Kijk dan voor idee├źn op onze website bij sportaanbod. Toch wat extra hulp nodig? Geen probleem, neem contact met ons op. Wij helpen graag!

Mevrouw: "Ik sport nu in een groepje, wat erg fijn is. Bedankt voor de hulp en belangstelling in mij."

Beweegtuin

De gemeente Oude IJsselstreek kent op dit moment 3 beweegtuinen. Eén is gelegen in Terborg bij locatie Azora Antonia, één bij Azora Debbeshoek in Ulft en één bij locatie Azora Schuylenburg in Terborg. De Buurtsportcoaches verzorgen samen met medewerkers en vrijwilligers van Azora beweeglessen in deze beweegtuinen. De beweeglessen zijn met name gericht op ouderen, waarbij 45 minuten onder professionele begeleiding bewogen wordt. Tijdens de beweeglessen wordt er gewerkt aan kracht, uithoudingsvermogen, balans en mobiliteit. Naast dat we ons richten op het lichaam, is ook het sociale aspect erg belangrijk. Wij drinken altijd gezamenlijk na de les een kopje koffie met alle deelnemers. 

Deelnemer: "Mijn balans is veel beter dan hiervoor."
Deelnemer: "Dit is toch zó gezellig, dit wekelijkse uitje is voor mij dan ook erg belangrijk."

 

Valpreventie

Door Azora Advies- en behandelcentrum worden valpreentiecursussen georganiseerd in samenwerking met Helpgewoon Buurtsport. Tijdens deze 10 bijeenkomsten worden testjes uitgevoerd door de buurtsportcoach en helpt de buurtsportcoach met het vinden van een beweegactiviteit na de cursus. Tijdens de cursus krijgt u van de professionals van Azora Advies- en behandelcentrum handige tips en tricks en oefeningen zodat u steviger op de been zult staan.

Integreren statushouders

Sport en bewegen is één van de middelen die ingezet kunnen worden om statushouders te laten integreren. Sport en bewegen zijn laagdrempelige middelen die participatie kunnen bevorderen en zorgt voor verbroedering. Tevens is het een middel waarbij nieuwkomers de taal en Nederlandse gewoonten leren.
Wanneer er concrete vragen en wensen zijn op dit gebied, denken wij graag mee aan een oplossing.

Nationale Sportweek

Logo Nationale SportweekIeder jaar ondersteunen de buurtsportcoaches het landelijke initiatief van de Nationale Sportweek. Het is een week waarin verenigingen hun deuren openzetten en inwoners (van jong tot uit) de kans krijgen om diverse sporten uit te proberen. In 2020 vond de Nationale Sportweek plaats van 18 t/m 27 september. Het programma van deze afgelopen Nationale Sportweek is hier te vinden.

Slimmer

Het Slimmer project richt zich op volwassenen die pre- diabetes hebben. Wij stimuleren deelnemers tijdens het project, om ook na het project duurzaam te blijven bewegen of sporten. Daarvoor hebben wij nauw contact met de deelnemers en de fysiotherapeut. Door een luisterend oor te bieden en de wensen en behoeften in kaart te brengen van ieder individu, geven wij advies over passend sport- en beweegaanbod. 

Wandelgroepen

In 2017 hebben wij een wandelgroep in Etten opgestart. De vraag om deze wandelgroep kwam voort uit een wens van een inwoner. Samen met de inwoner zijn oproepen gedaan om meer inwoners enthousiast te maken over de wandelgroep. Dit heeft geleid tot een hecht groepje mensen die iedere week gezamenlijk een wandeling maken. Buurtsportcoach Larissa heeft geholpen bij de opstart en uiteindelijk het project ook weer losgelaten toen het op eigen benen stond. In 2019 zijn we met twee nieuwe wandelgroepen begonnen; 'Wandel je fit'. 

Heeft u ook interesse in wandelen of een wandelgroepje te starten? Laat het ons weten!

Samen Oude IJsselstreek

Samen Oude IJsselstreek is een participatie programma voor statushouders, met als doel om ze meer onderdeel van de samenleving te laten worden. Iedere week hebben ze een vast programma met diverse activiteiten waardoor ze de Nederlandse cultuur beter leren kennen, maar waarin ze ook werken aan de taal, persoonlijke competenties en de gezondheid.

 

Overige activiteiten

Gedurende het jaar organiseren wij diverse andere activiteiten. Dit houden wij bij in onze agenda

Samen sta je sterker

Binnen verschillende domeinen gericht op sport, gezondheid en welbevinden, werken wij graag met inwoners en lokale partijen aan een veilig, sportief en gezond leefklimaat. Ons Buurtsportnetwerk groeit dus mocht u hierin kansen zien, dan horen wij dat graag!

Nieuws en Social Media Helpgewoon BuurtsportOp FacebookInstagram en Twitter laten wij regelmatig zien waar wij mee bezig zijn. Daarnaast is aanmelden voor onze nieuwsbrief, die wij zes keer per jaar versturen, ook een goed idee.